Sweater workshop – strik en sweater

posted in: Strik | 4

En lækker hjemmestrikket trøje er altid en lækker ting at få som gave eller at lave til sig selv. Det kan være et større projekt at gå igang med hvis man ikke har strikket så meget før, men denne trøje er relativt nem at finde ud af, og fordi den er strikket rundt, skal man kun kunne strikke ret for at komme i mål med den. Her er en lille gennemgang af hvordan en raglansweater er strikket, men først er der her et par links til gratis mønstre du kan hente.

Tommy, by Drops Design er en sweater til børn i str fra 3 – 12år. Mønsteret er arbejdet på 4½mm pinde og er PÅ DANSK

tahki stacy charles cardigan er en cardigan som er arbejdet frem og tilbage (så det er et lidt vanskeligere mønster) Størrelserne er fra S til XL og mønsteret er arbejdet på 4½ mm pinde og er på engelsk

Garnudsalgs gratis opskrift kan du finde her. Mønsteret er lavet på 4½ mm pinde og det indeholder også forslag til farvearbejde med striber og trekanter. Størrelserne er fra S til XXL. MØNSTERET ER PÅ DANSK.

Drops raglan sweater Mønsteret er næsten identisk med garnudsalgs’ mønster, men giver mere specifik instruktion, hvor garnudsalg giver en overordnet idé om hvordan man kan lave forskellige trøjer. MØNSTERET ER PÅ DANSK

Raglan Sleeve Sacque er en sød lille baby kjole/trøje som du kan finde gratis på Free Vintage Knitting. Den er strikket på 3½ mm pinde og det er på engelsk.

Raglan Sweater and Cap er en trøje og hat til en baby, arbejdet på 5mm (US size 6) pinde. Mønsteret er på engelsk. Der er billeder af resultatet her.

 

Skal vi komme i gang med garn og strikkepinde? ok –

Del 1: Her viser jeg hvordan man begynder at strikke rundt, hvordan man laver udtagninger og hvordan man deler maskerne.

Del 2: Her viser jeg hvordan man samler de “hvilende” masker op så man kan begynde at strikke ærmerne.

yderligere vil jeg gerne vise de forskellige trin her. Det kan måske være en smule nemmere at starte mønsteret hvis man har en idé om hvad man laver.
34

Krave

For at starte, slå det antal masker op du skal bruge og begynd at arbejde rundt. Dette kan være i rib, i glatstrik eller i det mønster du har lyst til. 10 – 15 rækker vil give en normal kant (med 3 mm strikkepinde) mere end dette vil give en højhalset sweater.

 

34

Bærestykke

sæt maskemarkører i og strik rundt. Der er to runder du skal huske:

Runde 1: *strik hen til næste maskemarkør. slå om, flyt maskemarkørern, 1 ret, slå om* gentag fra * til * hele runden rundt (fire gange)

Runde 2: strik alle masker ret

 

34

Tag masker fra

Tag to lange stykker garn i en anden farve(her rød) og flyt maskerne på de korte sider (også markeret med rød) over på garnet. Disse masker “hviler” imens du strikker kroppen færdig.

 

34

Krop

strik rundt indtil kroppen har den længde der står i mønsteret, eller til den passer til modtageren.

 

34

Ærmer

Hvis du har en ærmerundpind (sokkerundpind, handskerundpind etc) så brug denne til ærmerne. Ellers kan en helt normal rundpind også bruges. Saml alle masker på ærmet op, og strik rundt i glatstrik indtil ærmet er den ønskede længde. Gør det samme med det andet ærme

 

Færdig : D!

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at skrive dem her nedenunder. Del 2 kommer i næste uge, hvor jeg viser resten af trøjen (videoen viser kun til det punkt, hvor man tager maskerne til ærmerne fra)

4 Responses

 1. Helle

  Hej, jeg har lige et spørgsmål. Når kroppen skal strikkes, er det i ret hele vejen rundt eller skal man fortsætte med indtagingerne?

  Vh Helle

  • MosterJohanne

   Hej Helle

   Undskyld det sene svar.
   Hvilke indtagninger er det du tænker på? I den demonstration jeg har lavet er der ikke taget ind på kroppen 🙂

   De bedste hilsner
   Johanne

 2. Monique

  Må jeg spørge hvordan du lærte at strikke? Og fandt ud af hvad ordene betød?

  • MosterJohanne

   Hej Monique

   Jeg har lært at strikke af min mor og farmor. Min mor udtaler de fleste ord anderledes end jeg gør, da vi bor forskellige steder i landet. Jeg har fået af vide af mange at raglan er med et blødt g, men jeg udtaler det sådan fordi jeg hørte en dame i en butik sige det sådan. Selvfølgelig har jeg senere lært mere avanceret strik af internettet og af en del forskellige damer gennem årene.

   Jeg læser en del bøger med opskrifter (uden nødvendigvis at strikke/hækle dem) og så bruger jeg selvfølgelig internettet. Der er mange forskellige danske ord og oversættelser for de samme teknikker og jeg bruger som regel bare dem jeg synes giver bedst mening. Eksempelvis har jeg første gang lært at lave venderækker på strikkemaskine. Her var instruktionsbogen oversat fra tysk og var benævnt “forkortede rækker” Det gav for mig mere mening, så det bruger jeg fortrinsvist (fordi det er altså ikke alt strik der skal vendes som får venderækker)

   Jeg ved ikke helt hvad du søger, men jeg håber det giver lidt indsigt 🙂

   De bedste hilsner
   Johanne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.